Pressiteade

Jaga

Renault Grupp loob Software Defined Vehicle koos oma klassi parimate tehnoloogiapartneritega

Kujutagem endale ette, et sõidame autoga, mida uuendame nagu mobiiltelefoni ja kuhu saab uusi teenuseid alla laadida nagu mobiilirakendusi. Sel põhimõttel hakkavad toimima tarkvarapõhised sõidukid (SDV) – järgmine autotööstuse revolutsioon, mis on juba silmapiiril.


SDV – see järjekordne murranguline uuendus automaailmas on kirjas kolme tähega, mis tähistavad „software defined vehicle'i” ehk „tarkvarapõhist sõidukit”. See on juba kindel: tulevikuauto, mis on rohkem maailmaga ühenduses ja nutikam kui kunagi varem, hakkab üha enam toetuma tarkvarale.


„See on autoturul üleilmne trend. Kogu tööstusharu on nüüd pöördumas seda tüüpi tehnoloogia poole,” ütleb Renault Software Factory SDV-platvormi tarkvaratehnika osakonna juhataja Pascal Khair.


Software Defined Vehicle uuenduslikud lahendused ilmuvad Renault' grupi mudelitele 2026. aastal, mis tähendab võimalust täiustada autot kogu selle kasutusea jooksul, uuendades ja paigaldades uusi rakendusi, et rikastada selle konkreetseid funktsioone. „Täpselt samamoodi nagu see toimub nutitelefonide puhul” – selgitab Richard Quinzio, Renault Software Factory tarkvaraarhitektuuri juht.


Auto pidev uuendamine


Võimalused selles valdkonnas on peaaegu piiramatud. Uut tüüpi teenused võivad ulatuda auto ennetavast ülevaatusest (reaalajas tõrketuvastusega) kuni salongi ümbritseva valgustuse või meelelahutuse isikupärastamiseni. Lõppkokkuvõttes on iga kasutaja enda otsustada, milliseid funktsioone ta oma autosse paigaldada soovib.


„Auto, nagu ka mobiiltelefon, on väga isiklik ese ja oma olemuselt digisõbralik. Tänu SDV-le hõlbustatakse uute süsteemide, näiteks sõiduabisüsteemide (mis suurendavad juhi ohutust teel) kasutamist. Suhtumine autosse muutub, meie ees avaneb täiesti uus võimaluste maailm” – ütleb Alaeddine Zouaoui, Sophia Antipolises asuva Renault Software Factory uurimis- ja arenduskeskuse juhataja.


Lühidalt öeldes hakkab SDV päevil iga auto teisest erinema ja seda täiustatakse pidevalt. „Iga kasutaja käitub rooli taga erinevalt. Meie eesmärk on pakkuda tooteid, mis on võimalikult täpselt vastavuses auto tegeliku kasutusviisi ja juhi harjumustega” – lisab Richard Quinzio.


Julien Battiston, Software Factory SDV-tarkvara juurutamise juht näeb veel ühte eelist võimaluses kaugvärskendada autosid pilve kaudu (st internetiliikluse haldamiseks kasutatavate serverite kaudu).


„See tagab, et kolme-nelja aasta pärast ei kaota auto oma väärtust, nagu see toimub praegu edasimüüdavate autode puhul, kus kõik on muutumatu. Lühidalt öeldes võimaldab see „uuendada” autot, mis muidu „degradeeruks”. See muudab uute autode müügi väga atraktiivseks” – hindab Julien Battiston.


Arvutusliku võimsuse vabastamine


Üldiselt seisneb SDV-tehnoloogia nn tsentraliseeritud arhitektuuri kasutamises. Tänapäeva autodele on paigaldatud 60–80 elektroonilist ühikut (ECU), millest igaüks on ette nähtud ühele funktsioonile, näiteks sõiduki valgustusele. Probleem on selles, et sellisel juhul saab arvutuslik võimsus ja maht väga kiiresti otsa. „See on nagu nutitelefoni ostmine, mille allalaaditud rakendused võtavad enda alla 90% vabast mälust. Sinna ei saa praktiliselt enam midagi muud paigaldada”– selgitab Richard Quinzio.

SDV puhul oli idee kasutada ühte keskarvutit, millel on palju suurem arvutuslik võimsus. „See on jõulisem ja samas paindlikum lahendus” rõhutab Quinzio. Samuti võimaldab see töödelda andurite poolt kogutud „hiiglaslikke” andmemahtusid, näiteks sõiduabisüsteemides, lisab Alaeddine Zouaoui.


Spetsiaalselt autodele välja töötatud kulumaterjalide süsteem

Oma SDV alaste plaanide elluviimise raames teeb Renault' grupp koostööd kolme turuliidriga.

Esimeneneist on kiibitootja Qualcomm, mis esitles 2022. aastal oma lahendust Snapdragon DigitalChassis: platvormidekomplekti, mis põhinevad tsentraliseeritud arhitektuuril ja on ühendatudpilvega. Teine on Google, mis on välja töötanud oma operatsioonisüsteemi(Android) variandi, mis on kohandatud autode kellakoostudele nimega AndroidAutomotive. Kolmas on Valeo, mis tarnib olulisi elektrilisi ja elektroonilisikomponente, nagu näiteks kõrgjõudlusega arvutid (HPC), ja töötabtarkvaraarenduse kallal. Tänu koostööle Google'iga tarkvara osas, Qualcommigariistvara osas ja Valeoga oluliste elektri- ja elektroonikakomponentidetarnimisel, jätkab Renault' grupp oma tehnoloogilise ökosüsteemi ja SDV väärtusahela arendamist. „Renault' grupi kutsumus eiole tegeleda kõigega A-st Z-ni, mistõttu loodame teatud küsimustes valdkonnaparimatele. See partnerlus võimaldab meil luua ja suurendada lisandväärtustmeie klientidele“ – rõhutab Pascal Khair.

Nagu selgitab JulienBattiston, saab Renault Grupppaigutada Google Play poodi (kus on saadaval Androidi operatsioonisüsteemigaühilduvad rakendused) spetsiaalseid meelelahutusrakendusi, mille on väljatöötanud partnerettevõtted, näiteks juurdepääsu taskuhäälingusaadetele võiselfide tegemise tänu pardakaameratele.

Samalajal muutuvad Google Play poe või Renault Grupi platvormi kaudu kättesaadavaks kateised rakendused, mis kasutavad samu mehhanisme, sealhulgas sõiduabiteenused,valgusefektide loomine, esilaternate juhtimine jne. Eesmärk on käivitada koos teiste autotootjatega platvorm, mis on avatudteistele partnerettevõtetele, kuhu nad saavad samuti oma rakendusi lisada“ – lõpetab oma lause Richard Quinzio.


Ole ühenduses

Jälgi meid sotsiaalmeedias

Meie veebileht kasutab küpsiseid.