Pressiteade

Jaga

Miks teeb stress meist kehvemad autojuhid

Hetkel valitsev olukord on paljude inimeste jaoks stressi allikaks. Stress mõjutab meie võimekust juhtida autot. Meie kontsentratsioonivõime halveneb ja isikute puhul, kes reageerivad stressiolukordadele vihaselt, võib tekkida risk, et nad teevad ohtu põhjustavaid otsuseid, näiteks ületavad kiirust. Kuidas tulla toime stressiga autot juhtides?

*.

Lisaks sellele reageerib osa inimesistressirohketele olukordadele vihaga. See aga suurendab sellise agressiivsekäitumiste riski nagu kiirusepiirangu ületamine, äkiline reavahetus, pikivaheeiramine ning punase tule alt läbi sõitmine.

Kuidas saab autojuht kaitsta endstressi eest?

Stress on suures osas põhjustatud meistsõltumatutest teguritest, aga meie saame piirata nende tegurite mõju. Kui meilepõhjustab stressi info, mis jõuab meieni meedia vahendusel, siis on paremjuhtimise ajal mitte kuulata raadiot. Kui tahame rahuneda, võib abiks ollarahustav muusika, hingamisharjutused, piparmündi või kaneeli lõhnakuused, kunaantud lõhnad toimivad meile rahustavalt.

Stress võib samuti tekkida autojuhtimise kogemusest kui sellisest, reeglina tingituna intensiivsest liiklusestvõi teiste autojuhtide agressiivsest sõidustiilist, või ka meie endikiirustamisest. Proovime distantseeruda, tagada endale ruumi ning vaadeldakõrvalt, mitu stressiolukorda suudame ära hoida ettevaatlikku sõidustiilirakendades. Piisab, kui sõidame natuke aeglasemalt, et jälgida teeolukordasuuremalt distantsilt. Sõidustiil muutub sellega sujuvamaks, meil tekkib rohkemaega langetada rahulikke otsuseid. Olukorra kontrollimine alandab stressitaset – räägibAdam Knietowski, Renault Ohutu Sõidu Kooli direktor.

Peaksime meeles pidama piiratudusalduse põhimõtte kohaldamist kaasliiklejate suhtes. Sellisel viisil saame ärahoida teiste autojuhtide agressiivsest sõidustiilist tulenevaid võimalikkestressi põhjustavaid olukordi.

* brake.org.uk

Ole ühenduses

Jälgi meid sotsiaalmeedias

Meie veebileht kasutab küpsiseid.