Pressiteade

Jaga

Autod ja alkohol kokku ei sobi

Igaüks, kes plaanib juua alkoholi – isegi väikeses koguses – ja varsti pärast seda autot juhtida, peaks meeles pidama, et isegi näiliselt tühine kogus alkoholi ei ole organismi jaoks tähtsusetu.
Ohtlik, isegi väikestes kogustes
Alkoholi moju all olevad autojuhid on tosiseks ohuks mitte ainult endale ja oma kaassoitjatele, vaid ka teistele liiklejatele. Isegi väike kogus alkoholi mojutab ajutegevust ja nägemist, vähendades sellega autojuhi voimet teelasuvaid objekte jälgida. Alkohol vähendab ka meie nägemisvälja – juht kipub vaatama ainult otse ette ning seetottu ei näe ta teisi soidukeid voi jalakäijaid, kes liiguvad tee servas. Lisaks väheneb ka kiiruse- ja kaugusetaju. Mida korgem on alkoholi tase veres, seda ohtlikumaks autojuht muutub. “Joobes juhtidele on omane riskialdis ja kohati eluohtlik käitumine: punase fooritule alt läbisoitmine, kiiruseületamine, soitmine lahtise turvavööga,” kinnitavad Renault’ liikluskooli opetajad.
 
Kuigi mitmel pool Euroopas on lubatud alkoholi sisaldus veres 0,2‰ voi enam, väheneb juhi keskendumisvoime juba 0.1‰ alkoholisisalduse korral. Samuti kannatab juhi voime oigesti hinnata teel toimuvat. 150 ml suurune veiniklaas sisaldab umbes 12% absoluutset alkoholi ning kuigi meie organismid seedivad alkoholi erineva kiirusega, voib eeldada, et 80-kilose kehakaaluga inimesel on tund aega peale selle koguse joomist alkoholiprotsent veres umbes 0.1‰. “Isik, kes soovib autot juhtida, ei tohiks sellele eelnevatel tundidel üldse alkoholi tarvitada,” manitseb Renault’ liikluskooli direktor. “Isegi miniaalne kogus voib mojutada juhi silmade-käte koordinatsiooni, mis on ohutu soidu pohialuseks,” lisab ta.
 
Ära usu müüte
Paljud autojuhid usuvad, et on olemas koduseid vahendeid alkoholisisalduse koheseks vähendamiseks veres. Tegelikkuses läheb tarbitud alkoholi organismis seedimiseks vaja teatavat ajavahemikku, olenevalt, kui palju alkoholi tarbiti. Kohv voib ainult lühiajaliselt aidata uimasust leevendada, kuid see ei neutraliseeri alkoholi. Samuti ei muuda alkoholi taset veres see, kui me hingame palju värsket ohku, närime nätsu voi sööme suure eine.
 
Märka ebatavalist käitumist
Üle 10% inimkannatanuga liiklusonnetustest on pohjustatud joobes juhtide poolt. Juhid peaks olema eriti tähelepanelikud teiste liiklejate ebatavalise käitumise osas. “Kui märkad juhti, kes soidab soiduraja eraldusjoonel, votab kurve suure kaarega, soidab ebaühtlase kiirusega voi kaldub soidutee osale, kus ei ole lubatud soita, peaksid vähendama enda soiduki kiiruse minimaalseks ja jälgima hoolikalt olukorda. Iga joobes juhi ettearvamatu manööver voib olla saatuslike tagajärgedega ja seda mitte ainult talle endale vaid ka nendele, kes kasutavad teed oigesti,” hoiatavad Renault’ liikluskooli opetajad.

Ole ühenduses

Jälgi meid sotsiaalmeedias

Meie veebileht kasutab küpsiseid.